• Home
  • Legal Operations als nieuwe competentie voor de General Counsel

Legal Operations als nieuwe competentie voor de General Counsel

Deze blogpost verscheen eerder als artikel in de nieuwsbrief van General Counsel Netherlands.

Al eerder schreven we dat kennis van technologie een zeer belangrijke competentie is voor de General Counsel van de toekomst. Op het CLOC-event in Las Vegas vorige week, leerden we dat er inmiddels een nieuwe functie is gecreëerd op de juridische afdeling: de Chief Legal Operations Officer (CLOO).

Lees het white paper

Legal Operations: alles behalve de wet

Legal Operations is een multidisciplinaire functie die binnen een organisatie of advocatenkantoor de juridische diensten optimaliseert. De CLOO houdt zich binnen een kantoor of juridische afdeling met van alles bezig, behalve met de wet. De CLOO houdt toezicht op budgetten, datamanagement, technologie, human resources en vele andere terreinen. Volgens het Amerikaanse Corporate Legal Operations Consortium (CLOC) richt Legal Operations zich op de twaalf basiscompetenties.  Technologie is een van de meest fundamentele competenties in het model.

Source: Corporate Legal Operations Consortium (CLOC)

Het zal menig General Counsel als muziek in de oren klinken. Eindelijk niet meer afgeleid door de zorg voor begrotingen, data, technologie en de implementatie van nieuwe instrumenten. In de Verenigde Staten stijgt het aantal mensen dat werkzaam is in Legal Operations gestaag. Niet verwonderlijk omdat het gebruik van technologie in de juridische sector eveneens sterk toeneemt.

Grote kans dat uw juridische afdeling nog niet de luxe van een eigen Legal Operations specialist geniet. Gelukkig zijn er een aantal competenties die u zich als General Counsel in de tussentijd zelf kunt eigen maken. Het gebruik van intelligente technologie om juridische diensten meer effectief en kostenefficiënt te maken, is de onvermijdelijk en u hoeft niet te wachten op de CLOO.

 

Technologie als meest winstgevende competentie

Natuurlijk gaat het bij Legal Operations niet alleen om technologie, maar hier valt wel de meeste winst te halen. Automatisering van het classificeren van documenten en extraheren van informatie uit grote hoeveelheden data, levert de General Counsel direct duidelijke voordelen.

  • Saai, arbeidsintensief werk of taken die eigenlijk overbodig zijn, worden veel sneller uitgevoerd door het te automatiseren. Zo kan de General Counsel zich focussen op de meer strategische taken. En kan hij of zij veel sneller reageren op het moment dat er vragen vanuit de Board of andere stakeholders komen omdat de informatie die daarvoor nodig is, snel inzichtelijk is te krijgen.
  • Hoe minder data je hoeft over te dragen aan een advocaat of een forensisch onderzoeker, hoe minder uren je hoeft te betalen. De hoogste kosten van een (juridisch) onderzoek worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden data die op uurbasis moeten worden doorzocht door een derde partij. Door het classificeren en doorzoeken van documenten zelf automatisch uit te voeren, kan de General Counsel aanzienlijk besparen op de juridische out-of pocket kosten.
  • Technologie alleen is niet genoeg om alle vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) af te dekken. De aankomende nieuwe wetgeving is veel te breed en omvat te veel aspecten van gegevensbescherming, privacy en security. Maar technologie is wel de enige manier om op een verantwoorde manier om te gaan met data verzamelingen die veel persoonlijke gegevens bevatten. En het enige antwoord op onvoorziene rampen als data lekken, eDiscovery en andere grootschalige dataonderzoeken.

Lees het white paper

Wilt u meer weten over hoe u technologie kunt inzetten om de processen op uw afdeling te optimaliseren, neem dan contact met ons op. Wilt u de technologie van ZyLAB zelf kosteloos ervaren? Meld u dan aan voor een gratis test account.